İzmir’in Karabağlar ilçesindeki tartışmada, polisin açtığı ateş sonucu bir kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili davada verilen kararın üst mahkemece bozulmasının ardından davanın duruşmasına yeniden başlandı.
İzmir’de Polisin Açtığı Ateş Sonucu Bir Kişinin Ölmesi
İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanık polis memuru İmran Kahya, başka suçtan tutuklu sanık Erhan Barlak, maktul Emrah Barlak’ın annesi Gülpaşa Barlak, babası Nusrettin Barlak ve tarafların avukatları katıldı.
Sanık Kahya, bozma kararına uyulmasını isteyerek daha önce yaptığı savunmasını tekrar ettiğini, saldırıya uğrayınca kendini savunmak zorunda kaldığını, olayın yaşanması nedeniyle üzüntü duyduğunu söyledi.
Erhan Barlak ise ortada bir cinayetin ve kasten yaralamanın olduğunu, mahkemenin sanığa zaten hafif bir ceza verdiğini savunarak Yargıtay’ın bu kararı da bozmasının yanlış olduğunu belirtti.
Baba Barlak ise “Millet olmazsa, devlet olmaz. Gerçek adalet istiyorum. Sanık bir değil 14 mermi sıkmıştır. Olay yerindeki diğer polisler de sanığa engel olmamıştır.” dedi.
Mağdur ve müştekilerin avukatı Abdurrahman Aykut Dikencik ise Yargıtay’ın dava dosyasını yeteri kadar incelemeden bozma kararı verdiğini savundu.
Polis memurunun heyecan, korku ve telaşla savunma sınırını aştığı durumunun kabul edilemeyeceğini iddia eden Dikencik, mahkemenin Yargıtay’ın kararına uymamasını istedi.
Polis memuru Kahya’nın avukatı Tolga Yurdakul da müvekkilinin kademeli bir güç kullandığını, kullandığı biber gazının bittiğinin dosyada sabit olduğunu ifade ederek, “Daha sonra maktulün bacağına ateş etmiştir. En son kendisine sandalyeyle vurulma anında silah patlamıştır. Bu görüntülerle de sabittir.” ifadelerini kullandı.
Mahkeme heyeti, duruşmayı ocak ayına erteledi.
– Olay
Karabağlar ilçesinde 12 Ağustos 2012’de meydana gelen olayda, Erhan Barlak yönetimindeki 09 YG 987 plakalı otomobil, park halindeki polis ekip otosuna çarpmış, çıkan tartışmada polis memuru İmran Kahya’nın ateş etmesi sonucu olaya karışan üç kişi çeşitli yerlerinden yaralanmış, yaralılardan Emrah Barlak hayatını kaybetmişti.
İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 28 Kasım 2014’te görülen duruşmada, Kahya’yı 11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme, Erhan Barlak’a emniyet mensuplarına hakaret ve zincirleme tehditten 3 yıl 5 ay 3 gün, Faruk Karahan’a ise görevi yaptırmamak için direnmekten 1 yıl 10 ay hapis cezası vermişti.
Taraflar, yerel mahkemenin verdiği bu kararı temyiz ederek Yargıtay’a başvurmuştu. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Kahya’nın eylemlerinin meşru müdafaa sınırları içerisinde olduğunu gerekçe göstererek yerel mahkemenin verdiği kararın bozulması ve sanığın beraat etmesi gerektiği yönünde karar vermişti. Kahya’nın tahliyesine hükmeden ceza dairesi, diğer sanıklar hakkındaki kararı onamıştı. (AA)