DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
STERLIN 41,0337 % -0.05
FRANG 35,4067 % -0.62
ALTIN 2.500,70 % 1,40
BITCOIN 66.977,99 0.03

İnşaat Sistemin sağlıklı işleyebilmesi İçin kanuni mevzuatlar ve uygulamalar olmalı

Yayınlanma Tarihi : Google News
İnşaat Sistemin sağlıklı işleyebilmesi İçin kanuni mevzuatlar ve uygulamalar olmalı

Türkiye’de sıkça inşaat şirketlerinin kötü günler geçirdiği ve bu sebeple taahhütlerini yerine getiremediklerini duyuyoruz .Bu konuyla ilgili sektörde birçok projeyi zamanından önce teslim ederek müşterileriyle güven ilişkisi kurmayı başaran Villa Voyage, İnovas Residence Bornova gibi projelere  imza atmış, İnovas markası kurucusu Serkan Orkun ile konut alırken dikkat edilmesi gerekenleri konuştuk.

İnşaat Sistemin sağlıklı işleyebilmesi İçin kanuni mevzuatlar ve uygulamalar olmalı

Kendisi de İnşaat mühendisi olan Orkun sektördeki güven problemini şu cümleleriyle özetliyor ‘’Ülkemizde ve dünyanın farklı yerlerinde, farklı nedenlerle yeni mağdurlar ortaya çıkmaya devam etmektedir. Mağduriyetlerin sebeplerini incelediğimizde ise tüketicilerin araştırma yapmadan satış ofislerinde etkileyici sözler ve maketler ile konut alımını gerçekleştirdiklerini görüyoruz.

SİSTEMİN SAĞLIKLI İŞLEYEBİLMESİ İÇİN EN ÖNEMLİ FAKTÖR KANUNİ MEVZUATLAR

Orkun, sorunu en temelde dünyanın neresinde olursak olalım mevzuatların önemine değinerek, ele alıyor ‘’Dünyadaki örneklere baktığımız da gelişmiş ülkelerde mağduriyetlerin azaldığını fakat az gelişmiş ülkelerde mağdur sayılarının yüksek olduğu araştırmalar ile ortaya konmuştur. Sistemin sağlıklı işleyebilmesi için en önemli faktörün kanuni mevzuatlar ve uygulamalar olduğunu görüyoruz. Bu konu da devletlerin yasalar ile konut alıcılarını daha çok koruması gerektiği inancındayız. Böylelikle taahhütünü gerçekleştiren firmaların ayakta kalacağını ve diğerlerinin ise sektörden eleneceği aşikardır.’’ Açıklamasıyla yasaların ve devletin faktörüne vurgu yaparken Türkiye ve Dünya için yasal uygulamaları genel bir çerçeve de özetliyor. İnovas markasının kurucusu Serkan Orkun’un konuyla ilgili anlattıklarını 10 madde özetledik. Dikkat edeceğiniz bu hususlar ve yapacağınız araştırmalar ile ödediğiniz konut peşinatlarını %99 oranında güvence altına almanız mümkün olacaktır bu araştırmalar hem çok vaktinizi almayacak, hem de yatırımınızı güvence altına almanızı sağlayacaktır.

  • Genelde sık yapılan hatalardan birisi beğendiğiniz daire ile numarataj üzerindeki daire numaralarının farklılık göstermesidir. Sözleşme esnasında ilave edilecek bir cümle ile ileride ortaya çıkacak sorunların önüne geçmiş olunur. Beğendiğiniz dairenin numarası yazılırken mutlaka kat planında dairenin konumu ve baktığı cepheler de belirtilmelidir.
  • Eğer satın alma işlemini tapu da yapıyorsanız tapu senedi üzerindeki arsa, kat irtifaklı veya kat mülkiyetli ibaresine dikkat etmeniz gerekecektir. Alınan konut eğer inşaat halinde ise kat irtifaklı, eğer bitmiş ve yapı kullanma raporu var ise kat mülkiyeti ibaresi olduğuna dikkat edilmelidir.
  • Halk tabiri ile temelden veya topraktan bir gayrimenkul projesinden konut alıyorsanız, sözleşmede bina tamamlama sigortası olduğundan emin olmalısınız. Eğer ekonomiden veya inşaat şirketinin mali durumundan dolayı proje yarıda kalır ise sigorta şirketi müteahhit yerine binayı tamamlayıp hak sahiplerine teslim edecektir.
  • Sık yapılan hatalardan bir diğeri ise satış vaadi sözleşmelerin alıcı ve satıcı arasında yapılmasıdır. Bu noktada yasal mevzuatlara da uygun yapılacak önemli bir durum noter vasıtası ile sözleşmelerin imza altına alınıp onaylanmasıdır. Noter de yapılan sözleşmeler tapu daireleri için de işlem yapmak adına daha yetkili olmaktadır.
  • Herhangi bir proje de dubleks bir daire satın alıyorsanız, katalog üzerinde gördüğünüz daire planını belediye onaylı mimari projesinden de kontrol etmeniz gerekmektedir. Belediye onaylı proje ile uyumsuz olan konut ileriki yıllarda şikayet konusu olduğunda kaçak olarak algılanacaktır.
  • İmar planları yapılırken konut, ticari, sosyal ve eğitim vb. alanlar hem renk kodu hem de imar durumu ile belirtilmiştir. Günümüzde sık yapılan yanıltıcı bilgilerden bir tanesi ise ticari alan ve ofis gözüken alanlara konut yapılmasıdır. Projeden konut alımlarında mutlaka imar durumuna bakılmalı ve ofis tapulu gayrimenkul uzak durulmalıdır. Ofis tapulu olan bir gayrimenkul de elektrik, su, doğalgaz ve emlak vergilerini en az 2 – 3 kat yüksek ödemek durumunda kalırsınız. Ayrıca kredi kullanmak istediğiniz de bankalar konut tapusu olmayan gayrimenkullere ticari kredi kullandırmak isteyecektir. Bu kredilerin faiz oranları da konut kredilere göre % 25 – 30 oranın da yüksek olmaktadır.
  • Topraktan konut alım yapılacak ise mutlaka arsanın kime ait olduğu incelenmelidir. Bazı projeler de ayrı bir arsa sahibi olup kat karşılığı yönetimi ile inşaat yapılırken bazı inşaatlarda firma arsa sahibi olup tapular müteahhit adına olmalıdır. Eğer kat karşılığı olan bir proje de konut alımı yapılıyor ise arsa sahibinden hangi aşamada tapuların inşaat şirketine devredildiği incelenmelidir.

Ege’de İzmir Haber

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.