DOLAR 32,4144 % 0.08
EURO 34,7694 % -0.15
STERLIN 40,7888 % 0.24
FRANG 35,6252 % 0.19
ALTIN 2.396,59 % -0,01
BITCOIN 58.912,01 1.897

Sörf Turizmine ‘İZSU’ Darbesi

Yayınlanma Tarihi : Google News
Sörf Turizmine ‘İZSU’ Darbesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU, Alaçatı’da on binlerce lira ‘atık su’ bedeli aldığı işletmelere hizmet götürmüyor. İşletme sahipleri de her gün vidanjör başına 250 lira ödeyerek fosseptik çukurlarını boşalttırmak zorunda kalıyor!..

Sörf Turizmine ‘İZSU’ Darbesi

İzmir’in Çeşme ilçesindeki Alaçatı’da sörf turizmi başta olmak üzere yatırımlarıyla bölge ekonomisine katkı sağlayan Alaçatı Beach Resort’un sahibi iş adamı Engin Kalafatoğlu, kendisine yaşatılan atık su eziyeti ve su sorunu yüzünden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU’ya tepki gösterdi.

457 BİN LİRA VERDİ AMA…

Atık su hizmeti alamamasına rağmen bedelini ödemeye mahkum edildiğini ve geçtiğimiz yıllardan itibaren şu ana kadar 457 bin lira atık su ücreti ödediğini ifade eden Kalafatoğlu, ayrıca bulundukları bölgedeki şebeke suyunun basıncının düşük olması nedeniyle mağdur olduklarını söyledi. 457 bin lira dışında her gün 20 vidanjör atık su tahliye ettiğini ve vidanjör başına 250 lira ödediğini belirterek İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin atık su bedelini faturalara yansıtmasına rağmen hizmet alamadıklarını ifade eden Engin Kalafatoğlu, “Bu atık su problemini Alaçatı sahilindeki tüm oteller yaşıyor. Su sorunu yüzünden sörf amacıyla gelen turist sayısı yüzde 70’lerden yüzde 15’e indi. Biz 2005 yılında 18 oda ile hizmet verirken daha sonra tesisi 57 odaya çıkardık. Şu anda 100 oda daha yapabilirim. Ancak bedelini ödememize rağmen atık su hizmeti ne yazık ki alamıyoruz. Turizmle uğraşacağımıza her gün atık su sorunuyla uğraşıyoruz. Turizmin gelişmesi için yatırım yapmamıza İzmir Büyükşehir Belediyesi engel oluyor” dedi.

‘BIRAKIN BİZ ARITALIM’

Yaşadığı sorunları Yeni Asır’a anlatan Kalafatoğlu, “Her bir liranın 83 kuruşu atık su bedeline gidiyor. Ama atık suyumuzu gelip almıyorlar. Belediye ücretini tahsil ediyor ama hizmeti vermiyor. İZSU’ya tüm başvurularımıza rağmen sorunun çözümü için plana aldıklarını söylüyorlar ama ilgilenen olmadı. ‘Atık su hattına bağlamayacaksanız, bizden atık su parası almayın, arıtma tesisi kurayım etrafa da faydamız dokunsun’ dedim onu da kabul etmediler. Geçen yıl hariç 457 bin lira atık su parası ödedik” diye isyan etti.

“TURİZM İZMİR’DE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYOR”

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler, konuyla ilgili sert açıklamalarda bulundu. İşler, “Bugün İzmir’in kötü yönetilmesinin bedelini ağır şekilde ödüyoruz. Turizm maalesef İzmir’de öksüz evlat muamelesi görüyor. Bu nedenle turizmci mağdur. En büyük mağduriyeti su konusunda yaşıyoruz. Tonda 10 lira 25 kuruş su bedeli ödüyoruz. Yani tatil yörelerinde İstanbul ve Ankara haricinde kıyı kenar bandındaki şehirler içerisinde en pahalı suyu biz ödüyoruz. Ayrıca en pahalı katı atık bedelini de biz ödüyoruz” şeklinde konuştu. İşler, sadece Çeşme’de değil Pamucak, Özdere, Alaçatı gibi tatil beldelerindeki otellerin arıtma tesislerinden faydalanamadığı halde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne atık su bedeMehmet İşler li ödemek zorunda kaldığını da dile getirdi.

ÖZDERE SAHİLİNDE ARITMA REZALETİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin büyük reklam ve propagandalarla açılışını yaptığı atık su arıtma tesisi de iflas etti. Gümüldür’den Özdere’ye kadar denizin lağım atıklarıyla dolu olduğunu belirten vatandaşlar, tepkilerini dile getirdi. Kurulan arıtma tesisinin yetersiz olduğunu belirten vatandaşlar, “Her ne kadar bu tesisin 125 binlik bir nüfusa hizmet verecek kapasitede oldugu İZSU sitesinde beyan ediliyorsa da bu tesisin kapasitesi bunun onda biri. Bu konuda biraz teknik bilgisi olan herkes bu gerçeği görür. Çünkü Kocaoğlu’nun yaptırdığı arıtma tesisi bu nüfusa yetecek kapasiteden uzak. Bu göstermelik arıtma tesisi yüzünden konutlardan gelen lağım suları yeterince arıtılamadan denize deşarj edilmekte” dediler.

SIĞACIK’TA DA AYNI MANZARA

Bir arıtma tesisi kabusu da Seferihisar Sığacık’ta yaşanıyor. Konuyla ilgili Yeni Asır’a konuşan vatandaşlar, “Akarca’daki arıtma tesisinin de kapasitesi yaz aylarında yetersiz kaldığı için kapaklari açıp lağımı denize akıtıyor. Anlaşılıyor ki sahillerdeki arıtma tesisleri tam bir çevre felaketine neden oluyor. Bu felakete belediyeler göz yumuyor. Bu tesislerin kapasitelerini belirlerken hiç mi fizibilite çalışması yapmazlar, inanılır gibi değil” şeklinde veryansın ettiler. (Yeni Asır)

Egede İzmir Haber

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.