DOLAR 32,2587 % 0.25
EURO 35,1535 % 0.74
STERLIN 41,0063 % 0.73
FRANG 35,6655 % 0.28
ALTIN 2.274,37 % 0,93
BITCOIN 2.234.759 -0.763

Paralar Gezilere Gitti Belediye Borca Battı!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Paralar Gezilere Gitti Belediye Borca Battı!

Gezi ve satış skandallarıyla gündemden düşmeyen CHP’li Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçede hizmet adına bir arpa boyu yol alamazken, kurumu da borç batağına sürükledi. Tunç Soyer’in başkanlığında 2010 yılından beri 119 milyon 355 bin liralık arsa satılmasına rağmen, belediyenin halen 90 milyon liranın üzerinde borcu bulunuyor

Paralar Gezilere Gitti Belediye Borç Batağına Sürükledi!

CHP Belediyeciliği Ege’de Çöktü” başlıklı yazı dizimizle İzmir ve Ege Bölgesi’nde sınıfta kalan CHP’li belediyelerin 5 yıllık icraatlarını aktarmaya devam ediyoruz. İzmir gündeminde gezi ve satış skandallarıyla ön plana çıkan CHP’li Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçede hizmet adına bir arpa boyu yol alamazken, kurumu borç batağına sürükledi. Satışlara rağmen belediye, borç batağından kurtulamadı.
Bugüne kadar 100 milyon liranın üzerinde gayrimenkul satılmasına rağmen belediyenin halen 90 milyon lira borcunun olduğu da bizzat Başkan Tunç Soyer tarafından itiraf edildi.

SAKİN DEĞİL, HUZURSUZ!

CHP’li Seferihisar Belediye Başkanı Soyer’in sıkça yurtdışına yaptığı ziyaretler ve ardı ardına satışa çıkartılan belediye malları Türkiye’nin ilk ‘Cittaslow’ yani sakin şehri olarak seçilen ilçeyi huzursuz etmeye yetti. Soyer, 2013 yılı müfettiş raporlarına göre 24’ü önceki yönetimden olmak üzere toplam 28 milyon liralık borçla görevi devraldı.
6360 sayılı yasa ile Ürkmez ve Doğanbey belediyelerinin gayrimenkulleri Seferihisar Belediyesi’ne borçsuz olarak devredilirken, bu bölgelerden gelen emlak ve imar harçları ile belediye borçlarının sıfırlanacağı sanıldı ancak sıfırlanma bir yana, belediyenin borçları arttıkça arttı. Seferihisar Çarşı Meydanı’ndaki bir gayrimenkul, Büyükşehir Belediyesi’nin bir şirketine 2 milyon lira gibi komik bir rakama satıldı. Bu para da 2 ay içinde bitti ve böylece gayrimenkul de elden gitmiş oldu.

MECLİS ‘YETER’ DEDİ

Soyer, ilçede ne kadar değerli arazi varsa tek tek sattı. Bugüne kadar turizm imarlı 13 araziyi satan Soyer, bu satışlardan 119 milyon 355 bin lira hasılat elde etti. Ancak, bu satışlara rağmen belediye borç batağından kurtulamadı.
90 milyon bütçesi olan belediyenin halen 90 milyon lira borcu bulunuyor.
Seferihisar’da borçları bahane ederek belediye taşınmazlarını satmaya doyamayan Soyer, geçtiğimiz günlerdeki Meclis toplantısında da belediyeye ait 4 parsel araziye talip çıktığını belirterek, meclis üyelerine Ürkmez Mahallesi’ndeki 1403, 1419, 1782 ve 1326 parsellerin satışı için önerge sundu. Ancak hem CHP’li hem de AK Partili Meclis üyelerinin tepkiyle karşıladığı önerge oy çokluğu ile reddedildi

HER YIL BÜTÇE AÇIĞI

Soyer’in başkanlığında belediye bütçesi her yıl ortalama 20-30 milyon liralık açık verdi. 2010 yılından beri toplam 590 bin 54 metrekarelik belediye arsası, 119 milyon 355 bin liraya satıldı ancak belediyenin halen 90 milyonun üzerinde borcu bulunuyor. Soyer’in bütçe açığını kapatamadığı, belediyenin 2017 yılı Denetim Komisyonu raporlarıyla da tescillendi. Belediyenin 2017 gelirlerinin 39 milyon 980 bin 747 lira, giderlerinin ise 74 milyon 316 bin 696 lira olduğu, 32 milyon 849 bin 973 liralık gayrimenkul satışına rağmen gelir-gider arasındaki farkın 34 milyon 335 bin 949 lira olduğu göze çarptı.

blank

160 TONLUK MAZOT VURGUNU

Soyer’in skandalları, gezi ve satışlarla da bitmedi. Aralarında 28 dönümlük bir adanın da bulunduğu belediyeye ait milyonluk taşınmazları, borçları bahane ederek kelepir fiyata satan Başkan Tunç Soyer ülke ülke gezerken, belediyenin deposundaki 160 ton mazot da buhar olup uçtu. Kaybolan 10 tanker mazotla ilgili, aralarında belediye başkan yardımcısı ve müdürlerin de bulunduğu 7 şüphelinin yargılanması sürüyor.
Mahkemeye delil olarak sunulan fotoğraflarda Seferihisar Belediyesi CHP Meclis Üyesi Osman Ürkmez’in sivil aracına belediye garajından mazot aldığı, belediye başkan yardımcısı Osman Kocaman’ın da sivil aracına belediye bakım atölyesinde bakım yaptırdığı iddia ediliyor.

OTOPARK SORUNU BİR TÜRLÜ ÇÖZÜLEMEDİ

Tunç Soyer’in başkanlığı boyunca Seferihisar’da belediyecilik hizmeti anlamında da ciddi bir çalışma yapılmadı.
Birçok ilçede olduğu gibi Seferihisar’da da otopark sorunu öne çıktı. İlçede ikinci kez belediye başkanlığına seçilen Soyer’in öncelikle otopark sorununa çözüm bulması isteyen vatandaşlar, kronikleşmiş sorunların çözümü noktasında somut bir projenin üretilmediğini söyledi. Bir turizm ilçesi olmasına rağmen otopark ve diğer projelerde köklü bir çalışmanın gözlenmediği Seferihisar’da yeraltı otoparkı yapılması planlanan Belediye Parkı Büyükşehir Belediyesi ‘ne devredildiği için bu proje gerçekleşemedi.

‘SAKİN ŞEHİR’ UNVANI TEHLİKEDE

Soyer elinde bavulu ile ülke ülke gezerken, Seferihisar Cittaslow (Sakin Şehir) unvanını da kaybetme riski ile karşı karşıya geldi. Soyer her fırsatta ‘Seferihisar’ın emlak değerini 9-10 kat arttırdık’ derken, bilim insanları hızla büyüyen Seferihisar’ın böyle devam ederse yakında ‘Sakin Şehir’ unvanını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

blank

AKARCA KOYU’NUN MAVİ BAYRAĞI GİTTİ

2011 yılında ‘Mavi Bayrak’ alan Akarca Sahili’nden denize boşalan pis sular da ilçede tepki çeken başka bir konu oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (İZSU) bağlı Seferihisar Atık Su Arıtma Tesisi’nin düzenli çalışmaması nedeni ile Akarca Koyu’ndaki mavi bayrak indirilerek, plaj halkın kullanımına kapatılırken, belediye kirliliğe karşı halen bir önlem almadı. Vatandaşlar, “Başkan Soyer yurtdışında gezerken belediyenin kanalizasyonundan da denize pis su boşalıyor” sözleriyle tepki gösterdi.

blank

HEYKELLER NEREDE BAŞKAN?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılında 6 milyon liralık maliyetle yaptığı, Hıdırlık Mahallesi’ndeki kent meydanına konulan ancak daha sonra kaldırılan Atatürk, İsmet İnönü ve Seferihisar’ın kurtarıcısı Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarından Çolak İbrahim Bey heykellerinin yenilenerek yerine konmaması da halkın tepkisini çeken konular arasında yer alıyor.
Heykellerin temsil ettiği kişilere hiçbir şekilde benzememesi, üstelik komik görünüşte olmaları, vatandaşların ve sivil toplum örgütlerinin tepkisine yol açmış, Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Halkın beğenmediği hiçbir icraatı tasvip etmem” demiş ve heykelleri “halkın beğenmediği” gerekçesiyle kaldırmıştı.
Boş kalan yere ise ‘Sakin Şehir’ anlamına gelen salyangoz heykelleri dikilmişti. Yeni Asır’a açıklama yapan Soyer, heykellerin düzeltilip yeniden konulacağını söylemişti ancak herhangi bir gelişme olmadı. (Yeni Asır)

YARIN: URLA BELEDİYESİ

Egede İzmir Haber

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.